Kao Yam - ข้าวยำ

Back in my early days in Phuket I remember eating my first plate of Kao Yam. It was at a small restaurant, called Maya if I remember rightly, and was located close to the Merlin Hotel on the main road. I would go there regularly and when the restaurant moved I followed it to Tanon Yaowarat until some time later when it disappeared.


Kao Yam can be found in the markets but often in a ready mixed form in a plastic bag which is no where near so good. However there are several restaurants around Phuket that serve Kao Yam and one very popular one is in Kathu Village near an old Mansion that is soon going to be a Sports Park.


I can't say I have ever noticed the name of the restaurant but it is easy to spot from it's orange stripy exterior plus the huge amount of cars parked outside! (Click Location link at bottom of this post for a map). The restaurant opens early but closes at about 13.00pm, I only made it just in time today and I was the only one there which is quite unusual.


Kao Yam is a traditional Southern Thai dish, probably originating from Malaysia or Indonesia, made from a selection of finally sliced vegetables and herbs, dried shredded shrimp, sour mango or similar and 'budu' sauce (บูดู). Kao Yam is renowned for its complete nutritional value, and has got to be one of my favourite Thai dishes!

ข้าวยำปักษ์ใต้ เป็นอาหารที่เชื่อว่าทุกคนต้องเคยลิ้มลองกันมาบ้างแล้ว เพราะเป็นอาหารที่ขึ้นชื่อของชาวใต้จนดูเหมือนจะกลายเป็นสัญลักษณ์อาหารปักษ์ใต้อีกเมนูหนึ่ง ข้าวยำของชาวใต้ จะอร่อยหรือไม่ก็ขึ้นอยู่กับน้ำบูดูเป็นสำคัญ น้ำบูดูมีรสเค็ม แหล่งที่มีการทำน้ำบูดูมากคือจังหวัดยะลาและปัตตานี เวลานำมาใส่ข้าวยำต้องเอาน้ำบูดูมาปรุงรสก่อน จะออกรสหวานเล็กน้อยแล้วแต่ความชอบ น้ำบูดูของชาวใต้มีกลิ่นคาวของปลา เพราะทำมาจากปลา กลิ่นคล้ายปลาร้าของทางภาคอีสาน แต่กลิ่นน้ำบูดูจะรุนแรงน้อยกว่า เนื่องจากน้ำบูดูมีรสเค็ม ชาวใต้จึงนำมาใส่อาหารแทนน้ำปลา
http://www2.pattani.go.th/webptn/index.php?option=com_content&view=article&id=715:2012-04-02-08-03-12&catid=26:2012-03-30-08-48-31&Itemid=150

ส่วนผสมข้าวยำ http://www.isaansmile.com/thai_food/page5-3-5.html    

ส่วนผสมน้ำบูดูหวาน

- น้ำบูดู 1 ถ้วย
- น้ำเปล่า 1 ½ ถ้วย
- หอมเล็ก 5 หัว
- กระเทียม 5 กลีบ
- ตะไคร้ 3-4 ต้น
- ใบมะกรูด 5-6 ใบ
- น้ำตาลปี๊บ 1 ½ ถ้วย

วิธีทำ

1. ใส่น้ำบูดูและน้ำเปล่าลงในหม้อ นำตั้งไฟจากนั้นใส่หอมเล็ก กระเทียม ตะไคร้ และใบมะกรูดลงไป ตั้งไฟให้ส่วนผสมเดือด
2. กรองส่วนผสมในข้อแรกผ่านกระชอน นำน้ำที่กรองตั้งไฟจากนั้นใส่
่ น้ำตาลปี๊บลงไปเคี่ยวจนน้ำบูดูข้นขึ้น ยกลงพักไว้รับประทานกับข้าวยำ

ส่วนผสมข้าวยำ

- ข้าวกล่องหุงสุก 1 ½ ถ้วย
- มะพร้าวขูดขาวคั่วเหลือง ½ ถ้วย
- กุ้งแห้ง ½ ถ้วย
- น้ำบูดูหวาน ½ ถ้วย
- เนื้อส้มโอ ½ ถ้วย
- มะม่วงเปรี้ยว ¼ ถ้วย
- ถั่วฝักยาว ¼ ถ้วย
- ถั่วงอกดิบ ¼ ถ้วย
- ใบมะกรูด 2-3 ช้อนโต๊ะ



No comments:

Post a Comment